Skoči na vsebino

Zeleni ključ

Vila Vipolže se lahko ponaša s trajnostnim znakom Zeleni ključ, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, zato se v Vili Vipolže zavezujemo k trajnostnemu ravnanju.

V Vili Vipolže ravnamo okolju prijazno na vseh področjih in obveščamo o pomenu trajnostne naravnanosti tudi naše obiskovalce in goste. Zavzemamo se za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in za učinkovito rabo električne ter toplotne energije. Takšno ravnanje je koristno za naravno okolje in za vse nas, ki smo del tega. Veliko pripomorejo že majhni ukrepi, ki za nikogar od nas ne pomenijo velikega napora in odrekanja. A če se jih lotimo skupaj, lahko spremenimo svet na bolje in ga zanamcem pustimo vsaj takega, kot smo ga dobili od prednikov.

Vodo si privoščimo za pitje in pazimo na njeno porabo. Ponosno lahko povemo, da je naša voda pitna! V Sloveniji pijemo izjemo čisto in kakovostno vodo, in to kar iz pipe. Prav zato pa moramo z njo ravnati skrbno in spoštljivo, vsaka kapljica šteje!

Z odpadki ravnamo odgovorno in jih ločujemo. Smeti ločujemo skladno z navodili. Odpadke vedno odlagamo v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali v odtoke. Z nepravilnim ravnanjem z odpadki onesnažujemo podtalnico in ostale vire pitne vode ter naše čudovito okolje. Potrudimo se, da odpadke odlagamo v ločene zabojnike!

Zmanjšujemo uporabo plastike. Na leto pristane v okolju kar 6,4 milijona ton plastike. Ti plastični delci vdirajo v naša telesa in imajo velik vpliv ne le na okolje, ampak tudi na kakovost našega zdravja. Izognimo se uporabi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo!

Skrbno ugašamo luči. Uporabljamo varčne/led sijalke. Luči ugašamo, ko jih ne potrebujemo. Tako prispevamo k manjši porabi električne energije in k ohranjanju okolja.

Naužijte se naravne in kulturne dediščine. Brda so izjemno bogata z naravno in kulturno dediščino. Nekaj ste jo že spoznali z obiskom pri nas. Odpravite se na pot po briških gričih in spoznajte, kaj vam Brda ponujajo. Na naši info točki na recepciji lahko preverite informacije o znamenitostih, doživetjih in enogastronomiji.

Okolico raziskujemo z okolju prijaznimi vrstami mobilnosti. Naša gričevnata pokrajina je idealna za kolesarstvo in pohodništvo. Vsak izlet/ogled, ki ga opravite s kolesom ali peš namesto z avtomobilom, je okolju prijazno dejanje. Tako lahko okolje spoznamo na čisto drugačen način. Priložnost ga imamo začutiti od blizu, se ustaviti in zajeti nepozabne trenutke. Vse informacije o možnostih izposoje koles ter o kolesarskih in pohodniških poteh lahko dobite na recepciji.

Skrbimo za varčno uporabo detergentov in vode pri pranju. Na tone detergentov in milijone litrov vode se vsak dan po svetu porabi za pranje brisač in posteljnine, ki so bile uporabljene samo enkrat. Posteljnino in brisače v naših sobah zato menjamo le ob vsaki menjavi gostov, oziroma na vašo izrecno željo.

Več o certifikatu Zeleni ključ si lahko ogledate na povezavi: zelenikljuc.si